GORAN HRVIC

Home page Novosti Pejzazi Portreti Motivi iz Bosne Bosanski gradovi Tri slike Mrtva priroda Foto Album Photoalbum2 Nagrade Gost: Sead Telalovic Gost: Marijana Hrvic Contact Page Favorite Links Page

 

 

 

Goran Hrvic, Zima u Bosni, 1988, ulje na platnu, 80x60

 TRI SLIKE u izlozbenoj postavci  drugacije su: '' ZIMA u BOSNI'',  ''PANORAMA LUKAVCA''  i ''PANORAMA KHK''. 

Posljednje dvije, ma kako su uspjele nisu znacajne za Gorana Hrvica - slikara, jer su proizvod neke vrste autorskog - profesionalnog slikarskog duga, obola sredini i mogle bi stati ravnopravno uz slike pok. Slavka Sameka, koji je u toj tematici bio profesionalac visoke klase. Naravno kolorit Gorana Hrvica je jaci, intezivniji, u crtackom smislu, narocito na ''PANORAMI LUKAVCA'' - Hrvic je zahtjevniji od Sameka i primice primice se ostvarenjima hiper-realizma, ili kolor fotografiji velikog formata - posteru.

Panorama Lukavca, ulje na platnu,1986, 80x60

Medjutim slika '' ZIMA U BOSNI ''  je BITNA slika Gorana Hrvica i za GORANA HRVICA. 

'' ZIMA U BOSNI ''  je cudesna slika koja se dogodila Goranu Hrvicu, po svemu, isto kao i sto se dogodila ljubav prema Zemlji i ljubav prema Zeni.

'' ZIMA U BOSNI ''  je oticanje kosom u zemlju, u zaboravljen krajolik, u vodotokove, izmedju stabala vocnjaka... A nebo, iznad tog cudesnog reljefa od sjena i oblina zenskog poprsja i lica okrenutog nebu, iznad te cudesne konfiguracije Zemlje - Zene, iz sive bjeline prelazi u plavetnilo i tminu koja bije mracnom kosmickom hladnocom... Tamna boja obrva i podocnjaka, luka vilica i sjene koju prave grudi - cudnom pukotinom u vidu reza na vratu - odlazi u kosu, da oticanjem nazubi reljef, da nagrize podlogu i da izbrazda kose i padine i ostane iznad uzvisenja, mjesesevih kratera, stabala sa fantasticnim i najezenim krosnjama... To je zadovoljna zena i to je za covjeka jedina - mada neobicna Zemlja, najsiri krajolik - umjetnikova istina.

Sve da se Goran Hrvic krio - ovdje je progovorio punom snagom, umjetnicki sintetizovanog i tako produbljenog govora. To je takva opsta slika, da sasvim ostaje kao istina o svemu sto znamo i podjednako vrijedi kao slutnja za sve sto je bilo i sto bi moglo doci. 

Panorama koksare,1987, ulje na platnu, 80x60