GORAN HRVIĆ

Home page Novosti Pejzazi Portreti Motivi iz Bosne Bosanski gradovi Tri slike Mrtva priroda Foto Album Photoalbum2 Nagrade Gost: Marijana Hrvic Contact Page Favorite Links Page

Nagrade

Prva nagrada na konkursu za zastavu, grb, plaketu i amblem grada Lukavca 2003. godine.

Grb Grada Lukavac

Grb je dimenzija 80x100 

Grbom dominira modifikovani simbol hemije – plave boje, tako da u njegovoj sredini imamo ukošeno veliko slovo L – bijele boje, kao prvo slovo riječi Lukavac.

U donjem dijelu ovog simbola velikim, štampanim slovima – bijele boje piše Lukavac, a ispod riječi Lukavac nalaze se dvije valovite linije . bijele boje – koje simbolički predstavljaju jezero Modrac i ostale vodene površine Općine Lukavac ( rijeka Spreča, Turija, jezero u Bistarcu ), ali i razvoj turizma, lova i ribolova.

U odsječenom dijeliu slova L nalazi se točak sa tri lopatice – tamnije boje, koji predstavlja razvoj napredak, stalno kretanje naprijed, hidroelektranu Jezera Modrac i točak grabuljara na površinskim kopovima.

Istovremeno tri lopatice na ovom točku predstavljaju i tri naroda koji su vijekovima živjeli na ovim prostorima. Oni su na ovaj način simbolički predstavljeni, kao pogonska snaga koja Općinu Lukavac vodi ka napredku, razvoju i prosperitetu.

Unutar slova L se nalazi bijeli golub kao simbol mira, slobode, mladosti otvorenosti Općine Lukavac za sve koji su spremni za saradnju.

Plava boja je korištena kao simbol čistih rijeka, jezera i vazduha.

U pozadini čitavog ovog dijela dominira zelena površina, obzirom da su Općina Lukavac i grad Lukavac bogati zelenim površinama i šumama. Ova zelena površina prodire u fabrički dimnjak bez dima, ( sa desne strane), što znači da hoćemo uređena, čista i zelenilom bogata naselja i grad Lukavac i ekološki čistu industriju, koja neće zagađivati okolinu. Naselje sa lijeve strane predstavlja vjekovno postojanje naseljenih mjesta na ovim prostorima.

Istovremeno zelena površina na neki način predstavlja i razvoj poljoprivredne proizvodnje  na općini Lukavac.

Sa gornje lijeve strane modificiranog simbola hemije, nalazi se ljiljan – žute boje koji je uzet sa Grba stare Bosne i starog Grba Federacije BiH, a simboliše hiljadugodišnju tradiciju Bosne i Hercegovine.

Sa gornje, desne strane modificiranog simbola hemije, nalazi se simbol rudarstva – žute boje, što predstavlja stogodišnju tradiciju rudarstva na ovim prostorima (Rudnici uglja i kamena).

Pozadina – gornji dio svijetlo plave boje.

Grb je po ivicama omeđen žutom bojom.

Autor grba, zastave, plakete, memoranduma  Grada Lukavac: GORAN HRVIĆ    

ORIGINALNA RJESENJA

ORIGINALNA RJESENJA

Grb Lukavca

Grb Lukavca

Grb Lukavca

Zastava Lukavca

Zastava Lukavca

Plaketa Lukavca

Grb Lukavca

REKLAMNI MATERIJAL

Plaketa Lukavca