GORAN HRVIC

Home page Novosti Pejzazi Portreti Motivi iz Bosne Bosanski gradovi Tri slike Mrtva priroda Foto Album Photoalbum2 Nagrade Gost: Sead Telalovic Gost: Marijana Hrvic Contact Page Favorite Links Page

BOSANSKI GRADOVI 

 

REALISTICKE SLIKE GRADOVA, jesu nedovrsena etapa kojom je Hrvic zahvatio u ovaj tematsko - motivski kompleks. Ovdje se na cudan nacin preklapaju planovi i nivoi za slikarske artikulacije Gorana Hrvica. Oni se smicu dopunjavaju smicanjem

Stari most, ulje na staklu, 1999, 49x50 cm

 Goran Hrvic, Panorama Lukavac, 1986, ulje na staklu, 80x60

Slikar u casu osjeti, da je sjecanje slabasno, da ga treba, da ga mora poduprijeti mastom, sjajem kojim se urezalo u pamcenje. Tada se u cudnom slijedu i rasporedu pojavljuju rjesenja: stara Gradska cesma dobije stepenike u koncentricnim krugovima, a banjalucka ''Ferhadija'', gradjena od rucno klesanog, od vremena patiniranog kamena - postaje objekat izliven od plastike!

Goran Hrvic, Mostar, 1999, ulje na platnu, 40x50 cm

Goran Hrvic - Lukavac SODA, 2000, ulje na staklu, 50x40 cm

Goran Hrvic, Vila - Lukavac, 2003, ulje na staklu, 50x40 cm

Goran Hrvic,Tuzla, 2005, ulje na staklu, 30x 40

Goran Hrvic, Jajce 1995, ulje nastaklu, 40x 30

PROZORI - ulja na staklu; jesu poseban ciklus slika, koji se mozda nece nastaviti, iz prostog razloga, jer je dosao MIR. Slike u prozorskom okviru od drveta ili kamena, nose karakteristicna izoblicenja sirokokutnog objektiva. To je rezultat autorske potrebe, da se kroz prozor vidi i vise, nego sto je realno - moguce. Svijetli okvina tamnom zidu, nudi pogledu svijet - sadrzaj, koji je mogao obuhvatiti samo objektiv sirokutnik.

 Kroz PROZOR se vidi fantastican krajolik, dok ispred okna u maloj vazi i tmini, venu pupoljci ruze. Napolju, leprsa bijelo rublje na vjetru i crna odjeca strasila, a promatrac u praznom nebu iscekuje slutnju i trazi znakove. Topla boja drveta u okviru prozora i vjetroviti krajolik - slika su trenutka u kojem se covjek sklonio sa njive pod krov, pa zabrinut iscekuje oluju i grad. Prozor je veza sa svijetom punim izazova i rizika i granica na kojoj smo se opredijelili za toplotu doma i porodicnog zivota, sove strane njegove krhkosti i slabe zastite.

PROZOR je svijetli kameni okvir za pogled i tmine, kao iz vlastite unutrasnjosti, a da bi se vidjela blistavo cista kula Husein - kapetana bega- Gradascevica, sa zidinama ispod nje. Prozor omogucava taj pogled iz nutrine koja je potamnjela od tegobe vanjskog svijeta i cinjenice da kula Husin - kapetana bega- - Gradascevica vise nije takva.

Goran Hrvic,Tuzla- korzo, 2002, ulje na staklu, 50x40

Goran Hrvic,Tuzla- korzo, 2002, ulje na staklu, 59x40 cm

Treba odgonetnuti smisao, umjetnikov postupak i namjeru, izraz koji se hermetizuje od zatvorenog sistema znakova. Tako slikar ostvaruje svoj naum, a pomatracu postavlja zadatak - ma kako mu bile poznate slike Gorana Hrvica, Lukavca, Tuzle, Mostara, banjalucke ''Ferhadije''-efekat teleobjektiva, dio je optike kojom slikarski barata Goran Hrvic.

Goran Hrvic - Tekija na Buni, 1998, ulje na staklu, 40x50 cm

Goran Hrvic, Gracanica, 1995, ulje na staklu, 50x40 cm

Goran Hrvic,Tuzla- korzo, 1998, ulje na staklu, 30x40 cm

Goran Hrvic, Tuzla, 2005, ulje nastaklu, 30x 40

Goran Hrvic, Lukavac, 1998, ulje na staklu, 50x40

PROZOR je topli kameni okvir za okamenotinu jajackog krajolika; to je prozor sa tri volta, a u autorskoj optici dalji je od subjekta i blizi objektu, koji je dobio jadva 1/3 ukupne povrsine slike. Crtez je naglasen sjenama kakve ostvaruje difuzna svjetlost nad krajolikom koji iscekuje promjenu vremena i spreman je na cistu svjetlost sunca i provalu oblaka....

PROZOR je pogled na Pocitelj, izbistren i izostren pogled, kao kroz zuti filter, pa ce se oblaci vidjeti tek na pozitivu sjecanja, punom ceznje....

PROZOR i optika sirokokutnika, jesu zivotna i autorska pozicija GORANA HRVICA u ovom vremenu, a to je pozicija covjeka koji voli i strepi i koji cini sto moze da sacuva ljepotu, san i stvarnost, svoju ljudsku i umjetnicku sustinu.

Goran Hrvic-Pocitelj, 1995, ulje nastaklu, 30x40

Free